Incalzirea in pardoseala

1. Ce este incalzirea in pardoseala si cum se realizeaza?

Oricat de paradoxal ar suna, incalzirea prin pardoseala nu este o inventie a tehnologiei moderne. Romanii, probabil cei mai avansati ingineri ai Antichitatii, au fost cei care au perfectionat sistemele de incalzire prin pardoseala.

Incalzirea prin pardoseala este un mod mai curat si mai inteligent de a va incalzi casa. Aceasta solutie inovatoare aduce un mediu placut si mai mult confort in locuinta, iar din punct de vedere termic, este alegerea ideala atat pentru casa cat si pentru birou.

In prezent, sunt doua modele de incalzire in pardoseala: incalzirea prin apa calda si incalzirea electrica. Deoarece suprafata este mult mai mare decat ar putea acoperi un calorifer, nu este necesar ca temperatura sa fie la fel de crescuta pentru a crea acelasi confort, fiind astfel mult mai eficienta. Astfel, pot fi montate sub podeaua care poate fi  din parchet, cat si gresie sau piatra.

Incalzirea prin apa calda

Incalzirea prin apa calda este bazata pe un circuit de tevi din polietilena care sunt rezistente si se conecteaza la un sistem ce incalzeste si face apa sa circule. Sub tevi, este montat un sistem izolator ce impiedica scurgerile de caldura. Apa care circula prin instalatie este incalzita de o centrala termica, sau de alte surse de incalzire (de panouri solare sau o pompa de caldura) la o temperatura cuprinsa intre 31 si 45o C. Astfel, caldura emisa pe podea nu depaseste, in general, 21-24o C, temperatura nereprezentand practic niciun pericol pentru circulatia sanguina.
Data fiind versatilitatea, conductele pot fi adaptate cu succes la orice sistem de incalzire – centrala pe gaz, pe curent electric sau pompe de caldura etc.
Incalzirea electrica

Cele mai uzuale metode de incalzire electrica in pardoseala sunt cele cu cablu electric si cele cu covoras electric.
Dacă incerci doar sa reabilitezi un spațiu, varianta pe curent este probabil mai indicata deoarece covorasele de incalzire prin pardoseala sunt subtiri si mai usor de manevrat decat sistemele cu apa.
O data atinsa temperatura setata, sistemul se va opri iar apoi urmeaza o perioada in care sistemul se va porni sau se va opri (pentru mentinerea temperaturii).
Daca pentru controlul sistemului de incalzire se folosesc termostatele programabile, atunci consumul poate fi redus cu pana la 20%.


2. Avantaje ale incalzirii in pardoseala

Principalul avantaj atunci cand alegi acest sistem de incalzire este faptul ca vei avea o temperatura uniforma in toata incaperea, aerul cald vine de jos in sus.

Din punct de vedere termic, incalzirea prin pardoseala ajuta la imbunatatirea mediului inconjurator, aerul fiind mai curat.

Din punct de vedere estetic, incalzirea prin pardoseala este ideala pentru ca nu vei mai vedea nicio alta teava sau calorifer prin casa. Vei avea peretii liberi si disponibili pentru alte obiecte de decor.

Trebuie sa stii ca o data montat, un sistem de incalzire in pardoseala are o durata de viata de pana la 50, 60 de ani, fara sa necesite prea multe reparatii. Iar in cazul in care este nevoie de mici reparatii, totul se face foarte usor, in locul in care este nevoie.

Incalzirea prin pardoseala va ofera libertatea de a va proiecta casa asa cum doriti, fiind in continuare liberi sa alegeti tipul de pardoseala pe care il doriti, deoarece incalzirea prin pardoseala functioneaza bine si cu lemn, ceramica, piatra, covor si multe altele.


3. Conceptii gresite despre incalzirea in pardoseala

Incalzirea in pardoseala este mult mai scumpa decat radiatoarele

Este adevarat ca pretul incalzirii in pardoseala este cu aproximativ 30% mai mare decat radiatoarele traditionale, insa privind dintr-o alta perspectiva, este o investitie care da roade pe termen lung. Deoarece sistemul este mai eficient din punct de vedere energetic si necesita mai putina intretinere, utilizatorii vor observa cum costurile generale ale sistemului sunt mai mici decat radiatoarele traditionale.

O casa cu incalzire in pardoseala nu se va incalzi niciodata
Sistemul unei incalziri in pardoseala functioneaza astfel pentru a distribui uniform caldura pe toata suprafata podelei, astfel incat temperatura camerei poate ajunge pana la 25° C. Termostatul poate fi reglat cu cateva grade mai jos si puteti fi sigur ca nu se va pierde caldura.

Incalzirea prin pardoseala este nesanatoasa
Incalzirea prin pardoseala previne circulatia particulelor de praf care pot provoca alergii sau boli. Proprietarii caselor pot beneficia de o umiditate mai buna si un mediu mai sanatos, fara acarieni si mucegaiuri, ceea ce este deosebit de util pentru persoanele care sufera de alergii sau probleme respiartorii. Specialistii recomanda chiar sistemele de incalzire hidronica in pardoseala pentru persoanele care sufera de astm sau alte probleme respiratorii.

Scris de: dc-admin

Vrei o ofertă de preț?

Completează formularul și te vom contacta noi în timp util.