Finisajele interioare – Detalii mici cu impact mare
Finisajele interioare – Detalii mici cu impact mare
Achiziționarea unei locuințe, pentru cei mai mulți dintre noi, este un vis împlinit dar și provocare în amenajarea a ceea ce vom numi „acasă”. În majoriatea situațiilor, finisajele interioare sunt startul acestei provocări.
În funcție de încăperea sau zona locuinței în care îți petreci cel mai mult timp, acolo va fi și atenția mai mare. Detaliile fac diferența!
Livingul și dormitorul sunt, de regulă, camere de dimensiuni mari care dau tonul întregii case prin aspectul lor, urmate de zonele mai intime ale casei, și anume dormitorul și baia.
Livingul
Livingul este un spațiu important din casă care ofera un prim contact cu locuința și reprezintă zona în care îți petreci marea majoritate a timpului. Atunci când începem amenajarea livingului, ne dorim ca acesta să fie modern, în tendințele actuale. Un șemineu, de exemplu, se poate transforma ușor în piesa centrală a unui living modern. Acesta are și un rol decorativ, pe lângă cel principal de încălzire a încăperii, ce oferă un impact plăcut, având scopul de a oferi o atmosferă intimă și caldă.
Un alt detaliu mic, dar care oferă un impact vizual plăcut sunt ușile Filomuro. Acestea sunt ușile ce respectă planeitatea peretelui. Aceste uși au un toc ascuns din aluminiu și contribuie la amenajarea în stil minimalist a locuinței. Tot pentru realizarea stilului minimalist, acest tip de uși au balamale ascunse și broască magnetică.
Pentru un design aparte în living, se poate opta și pentru scafe perimetrale, pentru mascarea grinzilor interioare, cât și a profilelor pentru perdele și draperii. Scafele sunt întâlnite sub diverse forme, cu linii curbe sau frânte, acestea îndeplinesc atât rol ornamental, cât și rol utililitar în mascarea instalațiilor aflate la nivelul tavanului, sau a unor grinzi structurale de exemplu. Astfel, o scafă din gips carton poate oferi utilitate, păstrându-și în același timp și rolul decorativ.
Parchetul
Pentru o pardoseală elegantă care să creeze o atmosferă primitoare este necesar să alegi cu atenție parchetul potrivit locuinței. Aici ar trebui să se acorde atenție la material, sistemul de montaj, nuanța dar și grosime și rezistență.
Calitatea pardoselii din parchet triplu stratificat din lemn este dată de grosimea parchetului, între 10 și 14 mm și de rezistența acestuia la trafic. Majoritatea preferă și încălzirea în pardoseală cu centrală termică proprie și sistem de control al temperaturii pentru încălzire. Este o alegere potrivită pentru a menține o temperatură constantă în toată casa.
Spre deosebire de living, dormitorul este caracterizat de intimitate si confort , iar acest lucru trebuie să se regăsească și la nivelul finisajelor interioare pe care le alegem. Nuanta parchetului pentru dormitor trebuie să fie aleasa în funcție de viziunea ta de amenajare , culoarea mobilierului, draperiile și cantitatea de lumină care pătrunde în cameră. Acest lucru rămâne valabil și pentru corpurile de iluminat, deoarce este important să creezi un ambient perfect pentru odihnă, cu o lumină caldă.
Cada si dusul
Dușurile tip walk-in sunt folosite din ce în ce mai mult în amenajările băilor, aducând spațiului o notă de eleganță și modern. Prin combinația de scurgere tip rigolă care elimină cădița de duș, dar și a celor cu cădiță slim, a sistemelor de duș încastrate și a paravanelor din sticlă, camera de baie devine acel loc de relaxare de care ai nevoie pentru a începe ziua cu o stare perfectă, sau pentru a încheia o zi grea. Un avantaj foarte important al acestui tip de duș este ușurința cu care poate fi curățat, panoul de sticlă fiind dintr-o singură bucată.
Gresie
Gresia este opțiunea cea mai folosită pentru finisarea băii și a bucătăriei datorită avantajelor pe care le oferă. Aceasta este rezistentă la un grad ridicat de umezeală și este ușor de curățat și de întreținut. Pentru a amenaja o încăpere armonioasă din punct de vedere decorativ, trebuie să ținem cont, în primul rând de material, aspect și nuanță.
Un alt aspect important al finisajelor de calitate, dar și al design-ului o reprezintă opțiunea montării plăcilor ceramice de mari dimensiuni, al jocurilor de nuanțe (nu mai mult de 3), dar și atenția la calitatea montajului.
Placi decorative
Dacă vrei să adaugi o notă artistică gresiei sau faianței alese, există o modalitate prin care poți face acest lucru fără prea mult efort. Plăcile decorative sunt ideale în acest proces, fiindcă au rolul de a înfrumuseța și de a îmbogăți aspectul general al camerei. Poți opta atât pentru variante de mozaic, cât și pentru modele inedite de decor, care vor da un aer luxos și rafinat încăperii.