Amenajarea unei gradini
Cand vorbim despre amenajarea unei gradini, inevitabil vom ajunge si la capitolul de armonie. In revistele de specialitate si in online gasim nenumarate surse de inspiratie, insa foarte putine articole detaliaza astfel incat sa iti poti forma o idee clara despre cum iti doresti sa arate gradina ta.
Gradinile mici au o multime de avantaje – principalul fiind ca sunt foarte usor de intretinut. Sunt, de asemenea, spatii excelente pentru a fi creativi, deoarece chiar si cele mai mici detalii, de la perne colorate la corpuri de iluminat, vor avea un efect dramatic.
Cand cautam idei pentru gradina, pornim de la un punct de reper principal, care ne va oferi o directie pentru o amenajare cat mai placuta. Aici ne referim la marginile curtii, care pot fi incadrate de flori, plante, arbusti, si de pietre, fie ca sunt roci sau pietris. Totusi, aceasta incadrare cu vegetatie si piatra naturala trebuie sa indeplineasca o conditie restrictiva: cand avem o casa placata cu piatra naturala, este ideal ca exact acel zid dinspre curte sa ramana cat mai putin acoperit, astfel incat sa evitam efectul de “jungla”.
Sa vedem ce se intampla daca reperul principal este o suprafata de focalizare a atentiei. Aici ne referim la terasa. Exista destule gradini mici structurate in jurul unei terase din piatra naturala (travertin, marmura, granit), iar terasa ar trebui sa nu aiba forma de semicerc sau rectangulara.
O modalitate de rupere a simetriei ar fi instalarea unui gratar placat cu piatra naturala langa terasa. Cele mai multe gratare de acest tip sunt placate cu piatra poligonala care se integreaza perfect in amenajarile gradinilor mici.
MOBILIERUL
In ceea ce priveste mobilierul pe care vrei sa il alegi, trebuie sa ai in vedere la ce detalii trebuie sa fii atent atunci cand alegi piesele de mobilier. De acestea te vei bucura cel mai mult pe durata anotimpului cald, cand iti poti petrece timpul in aer liber. La o simpla cautare, veti gasi diferite modele de mobilier de gradina, la care se adauga si umbrelele, copertinele si pavilioanele. Pe acestea din urma le vei gasi sub diferite modele si culori, in functie de stilul personal.
ARANJAMENTELE FLORALE
Alegerea florilor pentru gradina este un pas important in amenajare, acestea pot elimina monotonia din gradina ta. Florile sau orice tip de vegetatie nu trebuie sa aiba o inaltime egala in toata gradina. Inaltimea trebuie sa varieze pentru a se evita aceasta monotonie.
Aceeasi monotonie din plan vertical se rupe si daca folosim plante agatatoare dispuse pe araci sau pe structuri de lemn sau de fier forjat. Lemnul, plantele, fierul si piatra naturala se inteleg perfect.
ILUMINAREA
Nu uita ca iluminarea este la fel de importanta, cu atat mai mult intr-un spatiu mic. Chiar daca o curte se bucura de suficienta lumina naturala, cu siguranta serile alaturi de prieteni se vor prelungi si vei avea nevoie de o sursa de lumina. Cel mai bine ar fi sa alegi corpurile de iluminat in functie de activitatile desfasurate: lumina mai puternica si cat mai apropiata de cea naturala in zona gratarului sau a mesei si lumina ambientala in restul spatiului.
In prezent, exista solutii pentru instalatii iluminare gradini cu un consum foarte mic si cu un grad de luminozitate foarte ridicat. De asemenea, circuitul unei instalatii de iluminare a gradinii poate include dispozitive de programare pentru aprinderea si stingerea instalatiei dupa un program fix, cu comanda de la distanta.
Acestea sunt cele mai importante aspecte de care ar trebui sa tii cont atunci cand iti doresti sa amenajezi eficient si cat mai original o curte de mici dimensiuni!
Ne completam gradina cu elemente decor, avand in minte principiul de baza al bunului gust care spune ca „mai putin, inseamna mai mult”.